Lees over huiselijk geweld

Volg hieronder het laatste nieuws over dit onderwerp

NIEUWS 26-12-2020

| Huiselijk geweld tijdens coronacrisis |

Slachtoffers van huiselijk geweld en kindermishandeling zijn nóg kwetsbaarder tijdens de coronacrisis. In quarantaine lopen spanningen op en kunnen de slachtoffers nauwelijks ontsnappen aan de pleger, die ook thuis zit.

In sommige landen is het aantal meldingen van huiselijk geweld sinds de lockdown verdubbeld. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres wil daarom dat de aanpak van partnermishandeling een belangrijk onderdeel wordt bij de bestrijding van het coronavirus.

Hoewel de cijfers in Nederland (nog) niet uitwijzen dat huiselijk geweld tijdens de coronacrisis vaker voorkomt, zijn er toch grote zorgen over kinderen en volwassenen in kwetsbare situaties. Zo schrokken afgelopen week leerlingen en ouders op van een incident met huiselijk geweld waarbij een lerares betrokken was tijdens het geven van een online les. Spanningen kunnen tijdens een quarantaine hoog oplopen in gezinnen waar het al niet soepel loopt. Tegelijkertijd hebben samenwerkingspartijen zoals wijkteams, onderwijs en politie minder zicht dan normaal op huiselijk geweld.

 

uitgelicht

Quarantaine beschermt niet tegen huiselijk geweld

Het is voor slachtoffers extra moeilijk om hulp in te schakelen, wanneer ze letterlijk opgesloten zitten met de pleger. Zelf bellen naar hulpinstanties bijvoorbeeld kan onmogelijk lijken. Daarom is het belangrijk dat de omgeving ook een oogje in het zeil houdt. Drie organisaties, De Bovengrondse, VICE Nederland, en Landelijk Netwerk Veilig Thuis, slaan de handen ineen om aandacht te vragen voor huiselijk geweld tijdens de coronacrisis.  De organisaties hebben een poster gemaakt met de titel Quarantaine beschermt niet tegen huiselijk geweld. De poster roept mensen op extra alert te zijn en melding te maken bij een vermoeden van huiselijk geweld.

LEES

Onlangs gepubliceerde berichten

WIJ PRATEN EROVER in maart 2021

Hier praat je niet over op een verjaardag Gesprekken "WIJ PRATEN EROVER" van start In de maand maart is een hele reeks gesprekken gepland over onderwerpen waar je in het dagelijks leven niet zo makkelijk over spreekt. Nadat Miranda Siebel het taboe op huiselijk geweld...

Actie gelanceerd!

Berichten 28-12-2020 | Actie op social media gelanceerd | De actie "zeg JA!" is gelanceerd! Vanmiddag is de actie "zeg JA!" gelanceerd! Het is een grote drempel om te gaan praten over een onveilige thuissituatie. Er zijn vele redenen om niet te gaan praten. De ander...

Actie op social media

Berichten 27-12-2020 | Actie op social media | We zeggen steeds tegen mensen "PRAAT over huiselijk geweld". Maar stel dat ik me op dit moment niet veilig voel thuis, tegen wie kan ik dan praten? Hoe weet ik wie hier open voor staat? Het is een grote stap om mijn mond...